Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ

Ο ΦΕΙΔΙΑΣ ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ




Τα αγάλματα, ιδίως αυτά των θεών, αποτυπώνουν μια, ξεχασμένη σήμερα σε μας, μυστηριακή «γλώσσα του σώματος», η οποία μετέδιδε πληροφορίες κατευθείαν στο υποσυνείδητο αυτού πού τα εθεάτο. Τα αγάλματα των Θεών είναι Τύποι, ανώτερα κοσμικά πρότυπα, αλλά και υπόμνηση εκθεωτικού σταδίου για τις εξελιγμένες ψυχές του πλανήτη Γη. Για κάποιον πού γνωρίζει την αγαλματική «γραφή», υπάρχει η δυνατότητα νά αντλήσει μυστηριακές γνώσεις και πληροφορίες υψίστης σημασίας. Το άγαλμα μιλούσε και μιλάει άμεσα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, προκαλώντας αυτή την ιδιαίτερη ψυχική φόρτιση πού ονομάζουμε αγαλλίαση (άγαλμα εκ του άγαν + άλλομαι).
Τα αρχαία αγάλματα και ιδίως αυτά των Θεών, υπηρετούσαν αυτό τον σκοπό: Συντηρούσαν την επαφή με τα ουράνια πρότυπα και βοηθούσαν τους μαθητευόμενους νά τα οραματίζονται τέλεια.
Πορφύριος περί αγαλμάτων
Η κατασκευή του αγάλματος του Δία διήρκεσε δύο Ολυμπιακές περιόδους, οκτώ χρόνια. Η τεχνική του Φειδία βασιζόταν ουσιαστικά σε ξύλο, που εμποτιζόταν από ένα ειδικό υγρό για να μην αποξηρανθεί. Κατόπιν το έντυσε με στρώματα χρυσού και πλάκες ελεφαντοστού. Τα μάτια έιναι από πολύτιμους λίθους , ο μανδύας από χρυσό και το δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι του από πράσινο σμάλτο. Ο Δίας καθισμένος σε έναν θρόνο που ήταν κατασκευασμένος από ελεφαντόδοντο, χρυσό, έβενο και άλλες πολύτιμες πέτρες ξεχώριζε μέσα στον ναό επάνω σε τρία σκαλιά . «Ήταν σαν να ύψωνε ο Δίας το ανάστημα του» γράφει ο Έλληνας γεωγράφος Στράβωνας τον 1ον αιων.ΠΕ. Το άγαλμα ήταν περιτριγυρισμένο από τριανταέξι ψηλές κολώνες από γρανίτη. Στο αέτωμα βρίσκονταν τεράστιες περίτεχνες αναπαραστάσεις με εικοσιένα αγάλματα, ανάμεσά τους αυτά του Οινόμαχου και του Πέλοπα. Στο δεξί του χέρι ο Δίας κρατούσε ένα μικρό άγαλμα της θεάς Νίκης και στο αριστερό του ένα δεμάτι με κεραυνούς, το σήμα κατατεθέν του θεού. Παντού γύρω του βρίσκονταν πλήθος από αγάλματα . Στα πόδια του δύο σφίγγες με έφηβους άνδρες. Πιο πίσω οι τρεις Χάριτες. Οι άθλοι του Ηρακλή, η μάχη του Θησέα με τις Αμαζόνες και η οικογένεια της Νιόβης. Δύο καθιστά λιοντάρια φύλαγαν τον Δία. Στα πλαϊνά βρίσκονταν μετάλλινες πλάκες με χαραγμένες παραστάσεις της αναδυόμενης Αφροδίτης, το πολεμικό άρμα του Ήλιου, και το άρμα της Σελήνης. Η σκεπή πάνω από το άγαλμα ήταν ανοικτή για να μπαίνει άπλετο φως. Επισκέπτες έμεναν έκπληκτοι από την μεγαλοπρέπεια και την τελειότητά του αγάλματος.

Ζευς ο ηγετικός νους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου